//
Estás en...

Exvotos pintados

Exvoto del Santuario de la Virgen de Nuria

En pleno valle de Nuria (situado en el término municipal de Queralbs, en la provincia catalana de Gerona), se ubica a 2000 metros del mar el Santuario de la Virgen de Nuria en el que se redactó en 1931 el primer estatuto de autonomía de Cataluña (ver fuente).

La devoción a la Mare de Déu de Núria hizo que se le dedicaran numerosos exvotos pintados, al igual que ocurriera en multitud de santuarios de características similares, de los cuales hoy día no ha quedado ninguno. El siguiente texto da cuenta de un exvoto reproducido en la revista L’Estel de Núria en el año 1928:

“Aquest quadre es va trobar al camarí del Santuari i va ser reproduït a la revista L’Estel de Núria l’any 1928 en el qual es veuen representats els distintius de la Verge de Núria: la creu, l’olla i la campana. A la revista s’explica que també hi apareix la següent inscripció: “Santa Maria de Nuria conserva devotos tuos, et libera eos ab omni malo. Amen.” Sembla que el quadre ofereix els retrats de la família beneficiada per la Mare de Déu. Es tracta d’una curació miraculosa al cavaller de Ripoll don Manuel de Guanter y de Durán que va tenir lloc l’any 1734. La veneració del cavaller venia donada pel fet que els seus besavis (don Ponce i dona Elena Descatllar) varen ser aquells a qui la Verge havia concedit 12 fills com a descendència i que li van oferir com a recompensa una corona de dotze estrelles. El miracle té a veure amb la curació d’un suposat tumor de fetge que patia el cavaller Manuel de Duran i que, després de tres anys d’haver intentat tots els remeis per curar-lo, va optar per anar a demanar el favor de la Mare de Déu de Núria. Després de nou dies d’implorar a la Verge, es va untar amb oli de la llàntia (anomenada del miracle) i al cap d’un mes el tumor li desaparegué. El quadre  va ser donat per aquest cavaller com a record del benefici rebut per intercessió de la Verge. Es distingeix, en ell, l’habitació en la qual va estar malalt don Manuel, amb personatges que l’acompanyen i que segurament formen part de la seva família. Alguns dels personatges apareixen pregant a la Mare de Déu per la salut del malalt. També apareixen altres personatges, entre ells un sacerdot, que, segons la revista, tenen inscrits els seus noms. Al fons del quadre s’ofereix la vista del Santuari i la imatge de la Verge, i un dels personatges centrals sembla que vagi a pujar al cavall per dirigir-se al Santuari. També trobem un escut, a la part baixa del quadre, que pertany a les famílies Guante-Durán, ambdós de Ripoll. Sembla ser que la família Guante- Durán, va continuar la seva devoció per la Mare de Déu de Núria i que “en varias épocas ha cuidado del arreglo de la corona de la Santísima Virgen que es la que en las principales fiestas adorna la sagrada cabeza de María”.”

Texto de Núria Sanmartí

Imagen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ubicación:

Loading
Centrar mapa
Tráfico
En bicicleta
Tráfico
Google MapsCómo llegar

Categorías generales

Nuevo libro de Didi-Huberman

Dirección de contacto:

ed.sanssoleil@gmail.com

Un proyecto del CEISS:

cabecera